Burger serwowany w bułce brioche wypiekanej przez lokalną piekarnię z frytkami w Restauracji U Czapy

CZAPA’S BURGER – historia prawdziwa

Specjalizujemy się w daniach kuchni włoskiej, ale w temacie burgerów czujemy się hmmm – pewnie 😉

Najlepszy burger w Iławie – nasza pasja do burgerów

Od kiedy (8 lat temu) rozpoczęliśmy przygodę z iławską gastronomią udało nam się ich z sukcesem zaserwować ok. 28 000 (!). Burgery podajemy w bułce wypiekanej przez lokalną piekarnię. Przepis na słodką bułkę-brioszkę dojrzewał w nas przez kilka lat, tylko po to, aby w rękach profesjonalnych piekarzy osiągnąć efekt wymarzony.

Sekret idealnego burgera od Czapy – najlepszy burger w Iławie

Szef kuchni w Restauracji U Czapy prezentuje burgera z wołowiną Hereford, sałatą i pomidorem

Mięso to najlepszy sort wołowiny Hereford. Sos a’la tatarski wymyślony przez podkarpacką mamę łączy się idealnie ze słodko-kwaśną kapustą autorstwa naszych przyjaciół z Węgier. Multi-kulti połączenie smaków, które kochacie tak samo mocno jak my jest i pozostanie z nami na długo.

Co nieco o naszym burgerze już wiecie. Teraz czas na kącik historyczny. Wiedzieliście, że burger nie pochodzi z USA?!

No właśnie.

Historia burgera a najlepszy burger w Iławie

Burgery kojarzą się przede wszystkimi ze Stanami Zjednoczonymi – są symbolem amerykańskiej popkultury i stylu życia. Niemal każda restauracja serwująca dania kuchni amerykańskiej ma w swojej ofercie burgery. Początki tego dania nie są jednak wcale związane ze Stanami Zjednoczonymi – to popularne dziś danie pochodzi z Europy, a dokładniej, z niemieckiego miasta Hamburg.

Hamburg to miasto położone w północnych Niemczech. To właśnie w tym mieście w XIX wieku popularną przekąską stała się bułka z nadzieniem z mielonego mięsa wołowego, nazywana „Hamburger Rundstück”.

W tym okresie większość Europejczyków podróżujących do Ameryki swoją przygodę rozpoczynała w Hamburgu, gdzie znajdował się jeden z największych europejskich portów. Statki z Hamburga docierały do portu w Nowym Jorku. To właśnie tam pierwsze amerykańskie restauracje zaczęły serwować steki w stylu hamburskim, aby przyciągnąć swoją ofertą marynarzy z Niemiec. Tak zwany „Hamburg steak” zdobywał coraz większą popularność, nie tylko w portowych restauracjach.

Burger z wołowiną Hereford i warzywami, serwowany z nożem w Restauracji U Czapy

Kto jest prawdziwym twórcą amerykańskiego burgera?

Nie wiadomo, kto tak naprawdę przyrządził pierwszego amerykańskiego burgera. Prawo do tego tytułu rości sobie kilka osób, min. Frank i Charles Menches, którzy w 1885 roku zaczęli sprzedawać kanapki z mieloną wołowiną, ketchupem i plastrami cebuli. Kanapkę nazwali hamburgerem na cześć miasta Hamburg w stanie Nowy Jork. W tym samym roku Charlie Nagreen sprzedawał na targach kotlet pomiędzy dwiema kromkami chleba, aby zwiedzający mogli jednocześnie jeść i podziwiać wystawy. W 1900 roku duński imigrant Louis Lassen zaserwował klientowi swojej restauracji kotleta z mielonej wołowiny umieszczony pomiędzy podgrillowanymi tostami, a w 1905 roku Fletcher Davis poczęstował swoich gości bułką z kotletem mielonym, musztardą i majonezem.

Czapa’s Burger – smak, który zostaje na długo

Spór dotyczący autora amerykańskiego burgera prawdopodobnie nigdy nie zostanie rozwiązany, jednak my wiemy jedno. Jak burger – to tylko ten od Czapy.

Zapraszamy na najlepszą pizze neapolitańską w okolicy – Jana III Sobieskiego 2A, 14-200 Iława

Sprawdź naszego Facebooka

Zobacz inne wpisy