Ciasto do pizzy neapolitańskiej

Pizza włoska – fakty i mity

Czego się spodziewać po pizzy neapolitańskiej?

Pizza włoska, serwowana w naszej restauracji znacząco różni się od pizzy jaką znamy z polskich pizzerii. I często przez tę swoją inność budzi wiele kontrowersji, czego doświadczamy w Waszych komentarzach, opiniach i recenzjach. Są one różne – od zachwytów po krytykę.

Krytyka pizzy neapolitańskiej zwykle skierowana jest w stronę ciasta i wilgotnego środka pizzy. Niektórzy Goście zgłaszają nam, że ciasto ma grube i gumowe brzegi, niektórym nie odpowiada mokry środek pizzy i to, że ciężko jeść ją rękami. I właśnie tym cechom neapolitańskiej pizzy postanowiliśmy się bliżej przyjrzeć. Ale nie po to, żeby przekonywać Was, że nasza pizza powinna Wam smakować 😉. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że smak jest kwestią indywidualną i nie ma dania, które zaspokoi wszystkie gusta. Chcemy opowiedzieć Wam o specyfice neapolitańskiej pizzy dlatego, że jest ona inna. Inna niż wszystkie, inna niż zwykliśmy jeść w licznych polskich pizzeriach.

A nasze dość wolne tłumaczenie fragmentów dotyczących krytykowanych cech pizzy z Neapolu poniżej.

CZEGO MOŻESZ SIĘ SPODZIEWAĆ W NEAPOLITAŃSKIEJ PIZZERII:

Nigdy, przenigdy nie widziałem pizzerii neapolitańskiej oferującej pizzę w kawałkach. Jedna pizza to jedna porcja, pełne danie, które zjada się przy stole. Podobnie z pizzą na wynos lub w dostawie. Naprawdę, nie chcielibyście jeść pizzy neapolitańskiej po tym jak wystygnie. Poza tym, parując w zamkniętym pudełku staje się bardzo gumowa.

Zatem bardzo gorąco polecamy Wam, abyście jedli naszą pizzę zaraz po podaniu. Ciasto nie zdąży wystygnąć i zrobić się bardziej gumowe.

MINIMUM DODATKÓW

Neapolitańska pizza właściwie nie ma dodatków, a przez ser prześwituje sos pomidorowy. W najlepszych neapolitańskich pizzeriach osiąga się właściwe proporcje tylko między ciastem, sosem pomidorowym i serem, bez zbędnej przesady w ilości każdego z nich. Niektórzy kochają smak tylko tych trzech składników, dla innych to katastrofa, szczególnie jeśli przywykli do pizzy w amerykańskim stylu z ogromną ilością sera na wierzchu.

To prawda, także w naszej restauracji zdarzają się goście, którzy narzekają na zbyt skromną ilość składników. Zapewniamy, że nie wynika to ze skąpstwa.

Pizza u Czapy na pewno nie będzie smakować każdemu. Ale inna nie będzie. Z pewnością znajdzie swoich amatorów, ale będą też osoby szukające w kuchni innych doznań. Mamy tego pełną świadomość i ambicję, aby w naszej karcie każdy znalazł coś w czym się rozsmakuje, co go zachwyci i wobec czego nie przejdzie obojętnie.

Mamy też nadzieję, że dzięki lekturze powyższego artykułu, przynajmniej część naszych Gości inaczej spojrzy na pizzę neapolitańską i na naszą motywację oraz świadomą decyzję w wyborze właśnie takiego smaku.