Czego się spodziewać po pizzy neapolitańskiej?
Pizza włoska, serwowana w naszej restauracji znacząco różni się od pizzy jaką znamy z polskich pizzerii. I często przez tę swoją inność budzi wiele kontrowersji, czego doświadczamy w Waszych komentarzach, opiniach i recenzjach. Są one różne – od zachwytów po krytykę.
Krytyka pizzy neapolitańskiej zwykle skierowana jest w stronę ciasta i wilgotnego środka pizzy. Niektórzy Goście zgłaszają nam, że ciasto ma grube i gumowe brzegi, niektórym nie odpowiada mokry środek pizzy i to, że ciężko jeść ją rękami. I właśnie tym cechom neapolitańskiej pizzy postanowiliśmy się bliżej przyjrzeć. Ale nie po to, żeby przekonywać Was, że nasza pizza powinna Wam smakować 😉. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że smak jest kwestią indywidualną i nie ma dania, które zaspokoi wszystkie gusta. Chcemy opowiedzieć Wam o specyfice neapolitańskiej pizzy dlatego, że jest ona inna. Inna niż wszystkie, inna niż zwykliśmy jeść w licznych polskich pizzeriach.
Żeby nie być gołosłownym podeprzemy się ciekawie napisanym artykułem o pizzy neapolitańskiej, opublikowanym w magazynie Serious Eats, niekwestionowanym autorytecie w dziedzinie dobrego kulinarnego smaku. Z oryginalnym tekstem można zapoznać się tutaj: http://slice.seriouseats.com/archives/2011/08/what-to-expect-at-a-neapolitan-pizzeria.html.
A nasze dość wolne tłumaczenie fragmentów dotyczących krytykowanych cech pizzy z Neapolu poniżej.
CZEGO MOŻESZ SIĘ SPODZIEWAĆ W NEAPOLITAŃSKIEJ PIZZERII:
Nigdy, przenigdy nie widziałem pizzerii neapolitańskiej oferującej pizzę w kawałkach. Jedna pizza to jedna porcja, pełne danie, które zjada się przy stole. Podobnie z pizzą na wynos lub w dostawie. Naprawdę, nie chcielibyście jeść pizzy neapolitańskiej po tym jak wystygnie. Poza tym, parując w zamkniętym pudełku staje się bardzo gumowa.
Zatem bardzo gorąco polecamy Wam, abyście jedli naszą pizzę zaraz po podaniu. Ciasto nie zdąży wystygnąć i zrobić się bardziej gumowe.
MINIMUM DODATKÓW
Neapolitańska pizza właściwie nie ma dodatków, a przez ser prześwituje sos pomidorowy. W najlepszych neapolitańskich pizzeriach osiąga się właściwe proporcje tylko między ciastem, sosem pomidorowym i serem, bez zbędnej przesady w ilości każdego z nich. Niektórzy kochają smak tylko tych trzech składników, dla innych to katastrofa, szczególnie jeśli przywykli do pizzy w amerykańskim stylu z ogromną ilością sera na wierzchu.
To prawda, także w naszej restauracji zdarzają się goście, którzy narzekają na zbyt skromną ilość składników. Zapewniamy, że nie wynika to ze skąpstwa.
Pizza u Czapy na pewno nie będzie smakować każdemu. Ale inna nie będzie. Z pewnością znajdzie swoich amatorów, ale będą też osoby szukające w kuchni innych doznań. Mamy tego pełną świadomość i ambicję, aby w naszej karcie każdy znalazł coś w czym się rozsmakuje, co go zachwyci i wobec czego nie przejdzie obojętnie.
Mamy też nadzieję, że dzięki lekturze powyższego artykułu, przynajmniej część naszych Gości inaczej spojrzy na pizzę neapolitańską i na naszą motywację oraz świadomą decyzję w wyborze właśnie takiego smaku.