Panuozzo to włoski przysmak pochodzący z leżącej na wybrzeżu Sorrento miejscowości Gragnano. Pierwszy raz zostało przyrządzone w 1983 roku w rodzinie Mascolo.
Jest to podawana na ciepło duża kanapka, przyrządzona z przerośniętego, czyli długo leżakującego ciasta na pizzę. Klasycznym farszem był boczek i mozzarella, obecnie popularne są panuozzo z dodatkiem warzyw, salami czy też sera. Pieczywo wypiekane jest w piecu do pizzy, a następnie, bezpośrednio przed podaniem, wraz ze składnikami, ponownie umieszcza się je w piecu. Dzięki temu składniki są ciepłe i łączą się delikatnie z chlebem.
Panuozzo można dostać głównie na ulicach Neapolu i generalnie w całej Kampanii, gdzie dzięki powszechności wypieku pizzy stało się popularnym lokalnym street food’em.

Panuozzo u Czapy
Panuozzo w naszej restauracji przygotowywane jest z długo dojrzewającego, przerośniętego ciasta na pizzę, a następnie wypiekane w piecu. Nie różni się ono od klasycznego street food’u z Neapolu. Zapiekamy pieczywo, ser i dodatki.
Panuozzo serwujemy sezonowo, dlatego bądźcie czujni i sprawdzajcie informacje o jego dostępności na naszym FB i Instagramie!

Dostaniecie go u nas w dwóch kombinacjach:
PANUOZZO PICANTE
pomidory Pelati di Puglia/ mozzarella Fior di Latte/ salami picante/ pomidorki koktajlowe/ rukola/ mascarpone/ Grana Padano/
PANUOZZO COTTO
pomidory Pelati di Puglia/ mozzarella Fior di Latte/ Prosciutto Cotto/ pomidorki koktajlowe/ rukola/ Grana Padano/

Zapraszamy na najlepszą pizze neapolitańską w okolicy – Jana III Sobieskiego 2A, 14-200 Iława