Elektryczny piec do pizzy
Przez długie lata pizza neapolitańska musiała być wypiekana w piecu opalanym drewnem, który osiąga temperaturę ok. 485 oC (900 oF) i w którym czas wypiekania pizzy wynosi 60 do 90 sekund. Jeszcze niedawno zastąpienie go piecem elektrycznym budziło dreszcze u wielu miłośników pizzy.
Jednak z upływem czasu, postępem technologicznym i rosnącym zanieczyszczeniem naszej planety, to podejście uległo zmianie i obecnie coraz więcej pizzaioli wybiera piece gazowe lub elektryczne. Wielu z nich uważa wręcz, że piece elektryczne są przyszłością pizzy neapolitańskiej.
Argumentów za tą zmianą jest wiele. Jednym z ważniejszych jest fakt, że na jakość i smak pizzy wpływ ma znacznie więcej czynników niż tylko sposób wypiekania. Pizza neapolitańska to rzemiosło, na które wpływa głównie praca i umiejętności pizzaiolo, rodzaj użytej mąki, technika jaką wyrobił ciasto oraz składniki, które położył na pizzy.
Poza tym wiele miast europejskich, wprowadza zakaz używania pieców opalanych drewnem, ze względu na produkowane przez nie zanieczyszczenia.
Przy tym wszystkim, piece elektryczne ostatniej generacji osiągają równie wysokie temperatury jak piece opalane drewnem, pozwalające wypiekać pizzę w czasie krótszym niż 1 minuta. Mają również ten sam rodzaj płyty, na której wypiekana jest pizza w piecach na drewno. Jest to biscotto di Sorrento, czyli tradycyjnie podłoże gliniane, dzięki któremu pizza nie przywiera do powierzchni.
Zresztą, obecność pieca opalanego drewnem nie gwarantuje wysokiej jakości serwowanej pizzy. I odwrotnie – pizza neapolitańska z pieca elektrycznego, przyrządzona zgodnie z regułami, niczym nie ustępuje tej wypieczonej w piecu opalanym drewnem.
IZZO NAPOLETANO IZ6
U Czapy posiadamy piec elektryczny Izzo Napoletano IZ6, marki IZZO FORNI. Pojawił się on na rynku w 2013 i dzięki swojej innowacyjności szybko zdobył ogromne uznanie branży. Jest to pierwszy elektryczny piec, który zaprojektowany został celowo do wypiekania autentycznej pizzy neapolitańskiej i dostosowany do jej specyficznych wymagań. Porównując go do pieców opalanych drewnem wymienia się liczne korzyści, m.in. brak sadzy, brak zapasów drewna, brak instalacji kominowej.
Jest on jedynym piecem elektrycznym, który może osiągnąć temperaturę do 510°C i potrafi utrzymać ją na niezmienionym poziomie. Pozwala to na szybkie wypiekanie pizzy, co jest szczególnie istotne w przypadku pizzy neapolitańskiej. Wiernie odtwarza on autentyczny aromat i teksturę pizzy wypiekanej w piecu opalanym drewnem. Zużywa niewiele energii, co minimalizuje jego wpływ na środowisko.
Świadomie i z wielką radością, wybraliśmy elektryczny piec do pizzy. Nic nie stało na przeszkodzie, abyśmy zainstalowali piec opalany drewnem. Mamy spore doświadczenie w pracy z ogniem, bez problemu poradzilibyśmy sobie z rejestracją takiego pieca. Jednak piec elektryczny to czyste, zielone rozwiązanie, które może rozpocząć rewolucję w branży. Chcemy być jej częścią.
Zapraszamy na najlepszą pizze neapolitańską w okolicy – Jana III Sobieskiego 2A, 14-200 Iława